Lær om de forunderlige småkrypene!

Professor og forfatter Anne Sverdrup-Thygeson kommer til Ilene søndag 18. august.

Professor og forfatter Anne Sverdrup-Thygeson kommer til Ilene søndag 18. august.

Foto: Besøkssenter våtmark Ilene

Vi har klart å få suksessforfatter, superformidler og professor Anne Sverdrup-Thygeson til Besøkssenter våtmark Ilene i Tønsberg søndag 18. august! Hun vil holde foredraget "insektenes hemmeligheter" kl. 12.30. 

Her får du fortellinger om de rareste småkrypene i verden. Foredraget passer for alle, også mindre barn. Varighet rundt 30 minutter. Salg av bøkene "insektenes planet" og "insektenes hemmeligheter".


Foredraget er en del av småkrypdagen på Ilene. Senteret holder åpent fra kl. 12 til 15. Barna kan gå på insektjakt med syltetøyglass og håver, mens insektekspert Magne Flåten hjelper dem å artsbestemme. Aktivitetskafe, natursti, leker i hagen, klatretre, ringmerking av fugl, fugleguiding og salg av vafler og kaffe. Alle aktiviteter gratis, bare vaflene må du betale for (vipps og kontant).

Se www.ilene.no/kart for hvordan du kommer til oss!

Litt mer om Anne Sverdrup-Thygeson: Anne er professor i bevaringsbiologi ved NMBU, Universitetet på Ås, og har forsket på insekter i mange år. Hun underviser i naturforvaltning og biologisk mangfold i skog og er en ettertraktet formidler og foredragsholder. 

Våren 2018 ga hun ut sin første bok, Insektenes planet. Om de rare, nyttige og fascinerende småkrypene vi ikke kan leve uten. Her deler hun sin kunnskap om småkrypene som omgir oss, og viser hvordan både menneskene og alt livet på jorda er avhengig av insektene. Boka har fått strålende kritikker. Den ble nominert til Brageprisen som årets beste populærvitenskapelige bok, og er solgt til mer enn 20 land. 

"I hvert tenkelige miljø, hver eneste krik og krok på jorden, kravler, kryper, flyr og spankulerer de – i et enormt antall. For hvert menneske som lever, finnes det 200 millioner av dem: insektene. De lever i seks tusen meters høyde, i de dypeste grotter, i døpefonter, inne i datamaskiner og i hvalrossens nesebor. Og de er livsviktige for oss, disse merkelige vesenene. De bryter ned døde organismer, bestøver planter og er mat for andre dyr. "

Nylig gav hun ut en barnebok om insekter, kalt "insektenes hemmeligheter". I boka får du forklaringen blant annet på hvordan flua klarer å gå opp ned i taket på rommet ditt, hvorfor myggstikk klør og hvilket insekt som faktisk var det aller første dyret i verdensrommet. Dessuten får du fortellinger om de rareste småkrypene i verden. En liten veps som gjør marihøner til zombier. Larven som dreper andre insekt ved å prompe på dem. Biller som kan blinke og biller som har giftkanon i rumpa. Insekter og småkryp er både kule, ekle og litt plagsomme, men mest av alt er de supernyttige for oss mennesker - vi hadde ikke klart oss uten dem.

Velkommen til en lærerik dag om de fantastiske småkrypene!