Nå bør du gjøre rent fuglekassa!

Kunstneriske fuglekasser fra tidligere åpen dag. Malt og fotografert av Diana Boeck.

Kunstneriske fuglekasser fra tidligere åpen dag. Malt og fotografert av Diana Boeck.

Foto: Diana Boeck

Er du en av dem som har vært på fuglekassesnekring hos oss? Nå på vinteren anbefaler vi at kassa gjøres rent for ny sesong.

- Dersom kassa har vært i bruk foregående sesong, er det viktig at den gjøres rent før neste hekkesesong. Vinteren er en fin tid å rense på, for da er alt som fuglene eventuelt har etterlatt seg dødt, forteller vår "husornitolog" Ragnar Syvertsen. 

Dette skrivet pleier vi sende med kassene under fuglekassesnekring:

 

Når du kommer hjem

For at kassa skal leve lenger, er det lurt å male eller beise kassa. Gjør dette i god tid før den settes ut.

 

Hvordan henge opp kassa?

  • I slutten av mars og i begynnelsen av april er meisene på leting etter gode hekkeplasser. Dette er en god tid for å henge opp fuglekasser.
  • Velg et område som ikke er soleksponert hele dagen, da blir det fort for varmt. Heng den gjerne mot øst, vest eller nord.
  • Fuglene trives ikke så godt hvis det er tett med greiner foran åpningen. Dersom andre fugler kan sette seg ved åpningen, kan egg eller fugleunger i kassa bli et lett bytte. Dette er også grunnen til at man ikke skal montere en sittepinne foran hullet.
  • Kassen kan henges i et tre omkring 1,5 - 2 meter opp fra bakken. Du trenger ikke henge kassa høyt oppe i treet slik at du må klatre for å kontrollere innholdet.
  • Småfuglene trives like godt selv om kassa henger lavt på trestammen. Man kan også sette kassa på en husvegg, men det er lurt å velge en side av huset hvor det er lite forstyrrelser.
  • Husk at fuglene er svært sårbare i etableringsfasen og under reirbyggingen. Fuglene kan forsvinne fra kassa hvis de blir forstyrret. Spesielt gjelder det meisefugler. Kontroller derfor ikke kassene før du er sikker på at fuglene har lagt egg. Helst bør du vente med å kikke i kassene til du ser at de voksne fuglene kommer med mat til ungene. Åpne lokket forsiktig og ta en rask kikk nedi kassa.


Hva kan du forvente å få i kassa?

De vanligste fuglene du kan forvente å få i denne kassa er blåmeis, kjøttmeis, pilfink, gråspurv og svarthvit fluesnapper.


Rengjøring av kassa

Det er viktig at kassa blir rengjort etter endt sesong dersom du ønsker nye kull i kassa neste vår. Det er lurt å fjerne alt løst materiale i kassa på vinteren når innholdet er frossent.


Du gjør en viktig innsats

Fugler som bruker huler til eggene sine (hulerugere) har problemer med å finne egnede rugeplasser i dag hvor man har mindre gammel skog. Du gjør derfor en fin innsats for hulerugerne ved å henge opp denne kassa.