1. og 2. trinn

Våre opplegg dekker mange kompetansemål i en rekke ulike fag, men hovedsakelig dekker oppleggene disse kompetansemålene i naturfag:

  • bruke observasjoner til å beskrive kjennetegn ved årstidene […]
  • bruke sansene til å utforske verden i det nære miljøet
  • beskrive, illustrere og samtale om egne observasjoner fra forsøk og fra naturen
  • gjennomføre aktiviteter i nærområdet for å lære om naturen og samtale om hvorfor dette er viktig
  • gjenkjenne og beskrive noen plante- og dyrearter i nærområder og sortere dem i grupper

Oppleggene kan kjøres hver for seg eller flere opplegg kan kombineres


1. Hva er våtmark

Hva er egentlig våtmark og hvorfor er de så viktige for fuglene? Hva skjer hvis vi putter en våtmarksplante i et glass med farge? Og hvorfor sier vi at våtmarka fungerer som en svamp? Hvorfor er våtmarka så viktig i resten av verden? Vi er miniforskere og tester ut forskjellige egenskaper med våtmark. Ser vi noen dyr som bor i våtmarka på Ilene?
Tilbys: hele året
Hvor: Ilene og skolen

 

2. Våtmark og fugletrekk

Hva er en våtmark, og hvorfor er de så viktige for fuglene? Vi leker trekkfugler som flyr fra våtmark til våtmark på vei hjem til Norge for å hekke på våren, eller drar til varmere strøk på høsten. Hvilke farer møter vi underveis? Vi synger våtmarks-sang og leker «Hegra kommer». Så går vi ut i hagen og lager våtmark på boks! Våtmark er der vann møter land, så da må vi grave opp jord, helle på vann og pynte med gress, blomster og annet som finnes i naturen rundt oss.
Tilbys: Hele året
Hvor: Ilene og skolen

 

3. Fugler

Det finnes mange fuglearter på Ilene. Vi blir kjent med nærnaturen mens vi leker ornitologer og kikker på fugl fra fugletårnet. Her kan vi studere de ulike formene og fargene deres. Så leker vi fuglestafett og eksperimenterer med om fuglenes favorittmat har noe med formen på nebbet deres å gjøre. Vi siler mudder for å finne ut hva det er fuglene egentlig finner å spise der.
Tilbys: Hele året
Hvor: Ilene og skolen

 

4. Fantastiske flaggermus

Vi ser på bilder av flaggermus, og kanskje vi får se på noen ekte, døde flaggermus også! Hva slags dyr er egentlig flaggermus? Fugl? Mus? Noe annet? Hvilke likheter har de med oss mennesker? Gjennom teori og fysisk aktivitet blir barna kjent med flaggermusens kropp, adferd og levesett gjennom årstidene.
Tilbys: Hele året
Hvor: Ilene og skolen

 

5. Mystiske meitemark

De finnes nesten overalt i jorda rundt oss, men hvor godt kjenner vi egentlig meitemarkene? Hva spiser de, og hvilke dyr er det som spiser meitemarkene? Vi leker rovdyr på jakt etter deilige, røde meitemarker (piperensere) i området. Hvor mange klarer vi å ta med hjem til hiet? Vi utforsker nærmiljøet ved å grave etter ekte meitemark. Deretter lager vi et fint terrarium hvor de kan bo i til barna drar. Hva trenger egentlig en meitemark for å trives?
Tilbys: Mai - juni, august – september
Hvor: Ilene og skolen

 

6. Nærnatur

Vi blir kjent med nærnaturen med taubane gjennom vegetasjonen: Hva ser vi underveis? Klarer vi å klatre over den store steinen og under det falne treet? Vi leker kjempe-naturbingo. Alle må finne bestemte naturgjenstander og legge i riktig rubrikk. Klarer vi å få tre på rad? Vi samler blader og pinner og annet og øver på finmotorikken ved å klippe i det. Hvor hard er en stilk? Hva skjer når vi klipper i et saftig blad? Det er alltid gøy å leke med vann. Da ser vi at noen ting flyter og noen ting synker. Vi samler steiner, pinner, blomster og annet og eksperimenterer!
Tilbys: Mai - juni, august – september
Hvor: Ilene og barnehagen

 

7. Livet i ferskvann

Hva lever i ferskvann? Vi utforsker nærmiljøet ved å sette ut teiner og hente opp mudder og nedfalne blader. Så leter vi oss frem til alt det rare som kryper og kravler der. Vi bruker bestemmelsesduker og oppslagsverk og finner ut av hva vi har funnet. Kjenner vi igjen noen av dem? Og hvilken dyregruppe hører de til?
Tilbys: Mai - juni, august – september
Hvor: Månedammen i Tønsberg (ved Byskogen skole på Eik)


8. Humler

Hvordan lever humlene? Hvem gjør hva? Vi blir kjent med oppgavene til dronningen og alle arbeiderhumlene. Det skal samles masse «pollen» og «nektar» til larvene i bolet! Vi går på humlesafari og lærer å kjenne igjen noen av artene. I Norge har vi over 35 humlearter og de ser langt i fra like ut.
Tilbys: Mai - juni, august – september
Hvor: Ilene