Arrangementer

Vår og høst er det åpne arrangementer på Ilene. Fra slutten av april til skoleslutt og fra skolestart til ut oktober er det åpent på søndager fra kl. 12 - 15. Alle våre aktiviteter er gratis.

Åpne søndager

På åpne søndager kan du prøve deg på rundt 15 ulike aktiviteter! Du kan låne aktivitetssekker, spill, bøker og leker. Let etter dinosaurer i dinoskogen, eller svar på spørsmål langs naturstien. I hagen er det både sandkasse, benkebord og bålpanne som du fritt kan benytte. Enkel servering (Vipps).

Temadager

På noen av de åpne dagene er det eget tema med utvidet program. Det kan handle om fugler, flaggermus, ekorn, blomster, småkryp og mye mer. Kanskje kan du bli med på en guidet tur? Bygge hus til et dyr? Eller lage fuglemat?

Fugleguiding

Lyst til å lære mer om fuglene i reservatet? På åpne dager vil våre frivillige guider og fugleeksperter hjelpe barn og voksne med å se i teleskop og kikkert. Fugleekspertene er medlemmer fra BirdLife Vestfold, og kan fortelle mye spennende om det du ser i reservatet.

Ringmerking

På enkelte åpne dager vil sertifiserte ringmerkere sette opp nett og ringmerke fugl. Det er en fantastisk opplevelse å se fuglene på nært hold! Ringmerking er viktig for å gi forskning og forvaltning kunnskap om fuglene. Sjekk programmet vårt for når det er satt opp ringmerking.

Sandkasse, spill og leker

I sandkassa kan de minste boltre seg. Vi setter frem sandkasseleker og utespill på åpne dager. Rett bak sandkassa er det også et tre som barna kan klatre i.

Inne i auditoriet kan du ”rydde i våtmarka” (magnettavle), og i møterommet kan du se film om reservatet, lese bøker og spille spill.

Selvbetjente aktiviteter

På alle åpne dager kan du teste ut våre selvbetjente aktiviteter. Dinojakten i en del av hagen er svært populær. Prøv også natursti, naturkamp, turbingo med mer. Eller lån en av aktivitetssekkene våre og vær ”naturforsker”.

Foredrag

På temadagene vil det av og til arrangeres foredrag om natur og historie. Temaer vi jevnlig har foredrag om er Jarlsberg hovedgård og grevskapet, småkrypenes hemmeligheter, trekkfugler, fuglenes evolusjon, flaggermusas biologi, matplanter og mye mer. Noen ganger har vi også boklansering og forfatteren holder foredrag og signerer bøker. I auditoriet får vi plass til opp mot 100 mennesker på foredrag.

Velkommen til Ilene på naturens premisser

  • Du er velkommen til å gå tur langs Grevestien eller nyte senterets hage hele året!
  • Hunder er også velkomne, men husk at det er båndtvang fra 1. april til 20. august. Kanskje du kan ha den i bånd hele året av hensyn til andre turgåere og fuglene i reservatet?
  • Du finner søppelkasser i senterets hage. Ved grinden inn til kubeitet er det vann for tørste hunder
  • Skal du bruke hagen til større sammenkomster må du avtale med senteret på forhånd
  • Ilene naturreservat ligger rett utenfor senteret og Grevestien. Her skal fuglene få være i fred. Du kan derfor ikke gå tur eller padle i reservatet vår, sommer, høst og store deler av vinteren. Det finnes noen unntak. Les mer hos Statsforvalteren i Vestfold og Telemark

Besøkssenter

Besøkssenter våtmark Ilene ligger på Søndre Holmen ved Ilene naturreservat.

Parkering

Parkeringsplasser ved Aulielva eller Korten. Følg Grevestien til fots/sykkel.

Vegbom

Veien inn til senteret er stengt med bom, men på arrangementer kan bevegelseshemmede kjøre til døra.

Grevestien

Vandresti som starter ved Brygga i Tønsberg, ut til Ilene og opp i Frodeåsen

Fugletårn

Fugleobservasjonstårn vest for senteret.