- Hjem
- Skoler og barnehager
- Barnehager
Barnehager
Vi har gratis pedagogiske opplegg for barnehager tilpasset rammeplanen. Lekbasert læring står i fokus. Dere kan komme til oss eller vi kan komme til dere.
Barnehageopplegg
Vi har gratis pedogiske opplegg tilpasset rammeplanen for barnehagene. Vi fokuserer på læring om natur gjennom lek og aktiviteter. Oppleggene varer cirka 1 time, og passer best for aldersgruppen 3 – 6 år. Dere kan komme til oss eller vi kan komme til dere. Les mer om våre opplegg under!
Våtmark og trekkfugler
Hva er en våtmark, og hvorfor er de så viktige for fuglene? Vi lager vår egen våtmark, og leker trekkfugler som flyr fra våtmark til våtmark på vei hjem til Norge for å hekke på våren. Hvilke farer møter vi underveis? Klarer vi å samle alle de fargerike bokstavene? Hvilket ord blir det til slutt? Vi synger våtmarkssangen! Opplegget kan kombineres med en egenstyrt tur til fugletårnet med kikkerter og fuglebingo.
Flaggermus
Er flaggermus en fugl? Er den en mus? Vi ser morsomme bilder av rare flaggermus. Vi ser på en død flaggermus og forsøker å finne ut hva som gjør at den er et pattedyr. Hva gjør flaggermusa på dagen og natten? Er flaggermus blinde? Vi leker ”natt og dag”, hvor barna er flaggermus som flyr på natta, og må legge seg ned på ryggen med beina rett opp på dagen. Hva spiser flaggermusa? Barna mater «kjempeflaggermusa» med insektbamser og vi leker ”flaggermusa kommer”.
Humler
I arbeiderhumle-leken skal barna være humler som jobber sammen om å samle pollen og nektar. Til sammen blir det masse deilig mat! Hvor mange forskjellige humler har vi egentlig i Norge, og hvordan ser man forskjell på dem? Humlepuslespillene lærer barna om både ulike humlearter og hvordan kroppen til humler og andre insekter er bygd opp.
Fjær og fjære
En god blanding av vis-og-fortell, rollespill, lek og bevegelse. Barna blir på en morsom og aktiv måte kjent med noen av fuglene som lever i våtmarka, og noen av dyrene som lever i fjæra. Sammen snakker vi om hvorfor fuglene ser ut som de gjør, og hvordan de lever. Naturveileder tar med seg utstoppede fugler som barna kan se nærmere på og kjenne på. Deretter blir barna med fuglene «ned til fjæra» for å fiske i fiskedam og se på alle de rare fasongene til dyra som lever der. Vi reiser rundt til barnehagene i vintermånedene november til mars med dette opplegget.
Bestilling av opplegg
Det er vår naturveileder Cecilie Notø som tar i mot bestillinger av opplegg.
Gjør deg opp en mening om:
- ønsket dato – gjerne flere alternativer
- ønsket undervisningsopplegg
- antall barn som kommer samtidig
- eventuelle utfordringer vi skal ta hensyn til
Bestille besøk eller opplegg på Ilene i Tønsberg april – oktober
Bestille besøk av naturveileder til vår barnehage november – mars
Cecilie vil ta kontakt med deg på e-post etterpå.
Velkommen!
Kompetansesamling hos oss
Trenger din barnehage naturfaglig påfyll? Vi arrangerer gjerne en kompetansedag for ansatte i din barnehage. En slik dag kan bestå av en variert veksling med faglige foredrag og aktiviteter utendørs. De ansatte vil få prøve naturfaglige aktiviteter som de selv kan gjenbruke i egen barnehage. Vi har også en rekke leker og oppgaver som kan være fint for å skape glede og samhold blant de ansatte.
Låne våre lokaler
Vi låner ut våre lokaler til skoler og barnehager gratis dersom dere ønsker å ha en fagdag hos oss. Det er plass til cirka 25 personer i møterommet, og 50 personer i auditoriet. Åpner man dørene kan man ha cirka 70 personer på foredrag. Dere kan benytte stedet helt selv, eller vi kan bistå med for eksempel en times aktivitet for din gruppe. Utlån gjelder dagtid.
Velkommen til Ilene på naturens premisser
- Du er velkommen til å gå tur langs Grevestien eller nyte senterets hage hele året!
- Hunder er også velkomne, men husk at det er båndtvang fra 1. april til 20. august. Kanskje du kan ha den i bånd hele året av hensyn til andre turgåere og fuglene i reservatet?
- Du finner søppelkasser i senterets hage. Ved grinden inn til kubeitet er det vann for tørste hunder
- Skal du bruke hagen til større sammenkomster må du avtale med senteret på forhånd
- Ilene naturreservat ligger rett utenfor senteret og Grevestien. Her skal fuglene få være i fred. Du kan derfor ikke gå tur eller padle i reservatet vår, sommer, høst og store deler av vinteren. Det finnes noen unntak. Les mer hos Statsforvalteren i Vestfold og Telemark
Besøkssenter
Besøkssenter våtmark Ilene ligger på Søndre Holmen ved Ilene naturreservat.
Parkering
Parkeringsplasser ved Aulielva eller Korten. Følg Grevestien til fots/sykkel.
Vegbom
Veien inn til senteret er stengt med bom, men på arrangementer kan bevegelseshemmede kjøre til døra.
Grevestien
Vandresti som starter ved Brygga i Tønsberg, ut til Ilene og opp i Frodeåsen
Fugletårn
Fugleobservasjonstårn vest for senteret.