Ny art på østsiden av Oslofjorden

Når nesten to hundre personer går på jakt etter småkryp i hagen, da blir det resultater!

Insektekspert Magne Flåten gikk gjennom noen av de mest spennende funnene i etterkant. Etter flere dagers intens artsbestemmelse med kontakter rundt omkring i landet, kunne han fortelle at den kraftig gul-oransje larven er arten lønnekveldfly Acronicta aceris. Den er funnet kun 33 ganger i Norge, og dette er det første funnet på østsiden av Oslofjorden.

121 småkryp ved besøkssenteret

Småkrypdagen har vært arrangert i mange år nå, og gjennom systematisk registrering av lokaliteten Besøkssenter våtmark Ilene, kunne nå Magne presentere en liste på hele 121 ulike småkryp som er funnet på Ilene. Listen kan du laste ned her som .pdf eller du kan gå inn i den dynamiske portalen Artsobservasjoner og se bilder av hvert enkelt funn:

Last ned .pdf med alle småkryp funnet ved Besøkssenter våtmark Ilene

Se dynamisk liste over funn på Ilene gjennom Artsobservasjoner.no

Magne Flåten ser i terrarium.
Insektekspert Magne Flåten fra Artsdatabanken analyserte funnene til barna i etterkant av arrangementet.

Artsorakelet kan hjelpe deg!

Synes du det er vanskelig å artsbestemme det du finner? Det er du ikke alene om! Bare blant insektene finnes det nemlig 19 700 arter i Norge. Men en god hjelp kan være tjenesten Artsorakelet.

Artsorakelet baserer seg på kunstig intelligens og er utviklet av Artsdatabanken. Gjennom maskinlæring av innmeldte funn, vil tjenesten stadig bli bedre.

I Artsorakelet kan du enkelt laste opp bilder av det du vil identifisere, så foreslår orakelet hva det kan være og hvilke arter den kan forveksles med. Noen ganger stemmer det, andre ganger ikke, så tjenesten må brukes med en viss varsomhet. Tips! Det er lurt å søke opp arten på internett etterpå, for å sjekke om det Artsorakelet foreslår kan stemme.

Ta bilde av det du vil identifisere, og gå til nettsiden her.

Artsorakel kan også lastes ned i Google Play og App Store.

Vil du bidra til kunnskapen?

Hvis du har lyst til å bli en «artsjeger» og bidra til at kunnskapen om naturmangfoldet i Norge blir bedre, kan du lage deg en brukerkonto på Artsobservasjoner.no.

PS! Er du litt usikker på hva du har funnet, er det lurt på om du huker av på «usikker artsbestemmelse», evt. legger inn kun familie/slekt på et mer overordnet nivå.

Lykke til!

Skjermbilde fra Artsorakelet
Her er bilder av en sommerfugl lastet opp og Artsorakelet foreslår hva det kan være med forslag til treffprosent.