Småkryp-entusiasmen var til å ta og føle på under fjorårets Småkrypdag. Det ble artsjakt, humlevandring, soppkontroll og bygging av insektshotell. Nå er det bare å glede seg til årets Småkrypdag den 18. august 2024!

Artsjakt med nye funn i 2023

Under artsjakten løp barna rundt og samlet inn det de fant av småkryp; edderkopper, meitemarker, snegler, skrukketroll, vevkjerringer, humler, veps, teger, gresshopper, blomsterfluer og sommerfugler, for å nevne noe. Insektseksperten Magne Flåten tok med barna ut og tømte fallfeller og hjalp dem med å artsbestemme det de fant. Barna gjorde en iherdig innsats med artsjakt denne søndagen! 

 

Den store iveren under artsjakten resulterte i at hele 86 ulike arter ble registrert. 24 av disse var arter som ikke har blitt registrert på Holmen før! Et par fremmedarter, som gulrotvevkjerring og brunskogsnegl, ble også registrert. Det ble til og med registrert et husdyr, nemlig honningbien! 

 

Nysgjerrig på resten av artsfunnene?

Se funnene av småkryp på Ilene 27. august 2023 (.pdf)

Ved å klikke på det norske navnet i dokumentet får du opp bildet av arten, og ved å klikke på det latinske navnet får du opp ytterligere artsinformasjon. 

Insektsekspert Magne Flåten artsbestemmer småkryp.
Insektsekspert Magne Flåten artsbestemmer småkryp.

Humleguide, insekthotell og soppkontroll

La Humla Suse, ved humleguide Sigrid, hadde tre fine humleturer med god fangst. Denne ideelle organisasjonen jobber for å ta vare på de ville pollinatorene våre, og især humlene. En måte man kan forbedre bomulighetene for humler og andre insekter i bymiljøer på, er blant annet ved å lage insektshoteller. Byggeaktiviteten av insektshotellene var stor, så insekter som gulløyer og marihøner også gikk en lys fremtid i møte (de spiser bladlus på rosebusker). Begge aktivitetene var en “hit” blant barna.

 

Tønsberg Soppforening hadde soppkontroll og mange ivrige plukkere fikk sjekket fangsten. Alt i alt ble dette en summende herlig dag, og vi gleder oss allerede til neste Småkrypdag d. 18. august!

Sigrid fra La Humla Suse står klar med håven.
Sigrid fra La Humla Suse tok med barna på humleturer.