En magisk opplevelse

En myk, varm, dunete kropp med raske hjerteslag. Følelsen av å ha ansvar for noe skjørt og forunderlig vakkert. En fugl i håndflaten er en aldri så liten magisk opplevelse enten du er voksen eller barn.

I 2022 ble det ringmerking på 19 av de 20 dagene vi hadde åpent. Det er rekord!

Ringmerkere fra Birdlife Vestfold

I mange år har Birdlife Vestfold stilt opp på åpne dager på Ilene og ringmerket fugler. Her er det folk som kan sine saker med årevis av trening og ringmerkingslisens. Fuglene får på seg en unik ID rundt foten. Den skal sitte akkurat passe løst , omtrent som vi går med et armbåndsur rundt håndleddet. ID-merket gjør at vi vet utrolig mye om fuglenes trekkveier, bestander og atferden dens. Her kan du lese mer om ringmerking…

Ny ringmerkingslek for barna

Ringmerking er så populært at vi i år har utarbeidet en egen «ringmerkingslek» for barna. Gjennom leken må ungene ta ut «fuglene» (trefigurer) av et fangstnett og bestemme arten. Deretter må de velge riktig ringstørrelse og klemme ringen forsiktig rundt foten (tarsen) ved hjelp av en ringmerkingstang. I tillegg må fuglene veies og vingelengde måles. Alle opplysningene må deretter føres inn i en ringmerkingslogg. Aktiviteten ble testet ut på fuglenes dag på Ilene, og ikke minst på Verdens Kuleste Dag på Akershus festning, der 800 trefugler ble ringmerket.

Rekordmange fugler ringmerket

På årets åpne dager ble det ringmerket totalt 95 fugler fordelt på 17 forskjellige arter. Blant annet ble det ringmerket interessante arter som stillits, myrsanger og sivsanger. Se hele listen i boksen.

Fuglekamera har avslørt 800 ringer

Birdlife Vestfold leser også av ringer gjennom fuglekameraet. Kameraet står ute i Ilene naturreservat og kan styres fra PCn til noen av medlemmene. De siste 3 årene har det  blitt lest av og kontrollert mer en 800 fugler med plastring. De aller fleste av disse fuglene har vært svaner, gjess og skarv.

Artene som ble ringmerket:
Linerle
Gjerdesmett
Rødstrupe
Måltrost
Sivsanger
Myrsanger
Tornsanger
Gransanger
Blåmeis
Kjøttmeis
Skjære
Gråspurv
Pilfink
Grønnfink
Stillits
Gulspurv
Sivspurv