Facebook slo alle rekorder

I 2023 slo algoritmene for senterets side på Facebook. Videoene fra fuglekamera, som produseres av Ragnar Syvertsen, ble sett av utrolig mange mennesker over hele landet. Ett av innleggene hadde en rekkevidde på 126 000. Totalt har 335 000 blitt presentert for stoff fra Ilenes Facebook i 2023. Det er tre ganger rekord fra tidligere år. Ellers ble det lagt ut rundt 200 innlegg, og rundt 300 stories, altså noe innhold nesten hver dag.

129 grupper fikk naturveiledning

Undervisning er et hovedmål med virksomheten på Ilene, og i 2023 har hele 2370 barn og lærere fått naturveiledning fra oss. Dette representerer 129 enkeltgrupper! Vår naturveileder Cecilie Notø i 50 % stilling har hatt hovedandelen av gruppene. Det synes vi er imponerende!

Naturveileder som holder plakat med teksten VÅTMARK
2370 barn og ansatte fra skoler og barnehager fikk undervisning av oss i fjor.

Rekord på dinodagen

Åpne dager har bydd på mye naturglede, og hele 4800 har funnet veien til våre tilbud. Vi har hatt 20 åpne søndager, med seks temadager. Gjensidigestiftelsen gjorde dette mulig med en støtte på 170 000 kroner. På dinodagen var det hele 800 personer. Det er rekord!

På temadagene har Birdlife Vestfold stilt med ringmerking, noe som har vært veldig populært. 14 arter har blitt ringmerket i år, blant annet de litt mer sjeldne artene rødstjert og trepiplerke.

Nytt styre og ny daglig leder

I 2023 ble det et nytt styre for Stiftelsen Ilene. Samtidig gikk Birgit Brosø over fra 50 % som naturformidler til 90 % som daglig leder, da tidligere daglig leder Lene Berge sluttet ved påsketider.

Oppgradering av senteret

Det har også blitt snekret og fikset ute på Holmen: Ny natursti ble satt ut, bålpanna fikk en reparasjon, nye ytterdører har blitt satt inn, ny belysning har kommet på plass og gjerdene har blitt sikret. Sist, med ikke minst, så skal dammen vår graves opp for tredje gang, og denne gangen håper vi at den ikke fortsetter med å være lekk. Alle gode ting er tre.

To snekkere bytter dør
Jarlsberg hovedgårds dyktige snekkere byttet dørene i gamlehuset ved juletider.

Samarbeid gir fordeler

Vi har mange gode samarbeidspartnere. Men gjennom alle år har Birdlife Vestfold vært vår trofaste venn. I 2023 bidro de både med ringmerking, fugleguiding og gode råd når faglige spørsmål dukker opp. Besøkssenter Færder Nasjonalpark og Tønsberg Sopp- og nyttevekstforening er de to andre vi utvidet samarbeidet med i 2023.

Plan for innendørs utstillinger

På tampen av året ble det jobbet intenst med å ferdigstille en plan for innendørs utstillinger. Våren 2024 blir det arbeidet videre med utendørs utstillinger. Dette krever finansiering, men vi håper vi får det til. I så fall kan publikum vente seg nye aktivitetsbaserte installasjoner og utstillinger gjennom de neste to årene.

Våtmarksløftet

Våtmarkløftet løftet seg i 2023. Da ble det tilsatt nye medarbeidere på alle de seks våtmarkssentrene i landet som samarbeider om dette prosjektet som er finansiert av Sparebankstiftelsen DNB. Nå utvikles og deles undervisningsopplegg, og formidling i sosiale medier er i full sving. I årene fremover kan vi vente oss mange spennende delprosjekter.

Naturoppdraget

Naturoppdraget med Kåre Kråke i spissen, fikk 11 millioner fra Sparebankstiftelsen i juni 2023. Her er hensikten å få barnehagebarn ut i nærnatur og løse forskjellige oppdrag fra Kåre Kråke.  Dette konseptet startet på Ilene under pandemien i 2021. Nå har det vokst seg stort. Prosjektet vil gå over tre år fra 2024 – 2026, og målet er et landsdekkende tilbud til barnehagene. Prosjektledelse vil sitte hos oss på Ilene.

Styrket kapasitet i 2024

I 2024 blir hovedfokus naturveiledning, prosjektledelse og arbeid med utstillinger. Og selvfølgelig fortsetter vi med åpne søndager og deltakelse på eksterne arrangementer. Til dette har vi fått 100 000 fra Sparebankstiftelsen Nøtterøy Tønsberg.

Godt nytt naturår i 2024!

PS! Har du ideer til undervisningsaktiviteter, tema på åpne søndager eller andre ting? Eller har du lyst til å bidra som frivillig? Ikke nøl med å sende en e-post til birgit@ilene.no.